mikroskopiki-odontiatriki

Οδοντικά εμφυτεύματα

Τι είναι τα Οδοντικά εμφυτεύματα;

Οδοντικά εμφυτεύματαΤα οδοντικά εμφυτεύματα (εμφυτεύματα δοντιών) είναι βίδες που τοποθετούνται μόνιμα στη γνάθο και αποτελούν μέθοδο αποκατάστασης των χαμένων δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρησιμεύουν επίσης και για τη σταθεροποίηση τεχνητών οδοντοστοιχιών.

Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν υγιή ούλα και αρκετό οστό στη γνάθο για να υποστηρίξει τη βίδα (οδοντικό εμφύτευμα) και τα τεχνητά δόντια. Χρειάζεται, επίσης, να είναι διατεθειμένοι να διατηρούν καλή στοματική υγιεινή και να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τακτικά.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν δύο ή περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις σε ένα διάστημα μερικών μηνών.

Πρώτα, αποκαλύπτεται το οστό στην περιοχή της γνάθου απ' όπου λείπει το δόντι. Έπειτα, δημιουργείται μια τρύπα μέσα στο κόκαλο (φρεάτιο) στην οποία τοποθετείται η βίδα (εμφυτευματα δοντιων) . Αυτό γίνεται με τοπική αναισθησία. Κατόπιν, ράβονται τα ούλα πάνω από τη βίδα και το τραύμα αφήνεται να επουλωθεί για μερικούς μήνες, ώσπου να αναπτυχθεί το οστό γύρω από τη βίδα (οδοντικό εμφύτευμα), εγκλωβίζοντας και σιγουρεύοντάς τη στη θέση της.

Τότε γίνεται η δεύτερη επέμβαση κατά την οποία το τεχνητό δόντι τοποθετείται πάνω στο οδοντικό εμφύτευμα. Αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας μικρής τρύπας στα ούλα, που θα επιτρέψει την τοποθέτηση του τεχνητού δοντιού στη βίδα (οδοντικό εμφύτευμα) μόνιμα, ή θα επιτρέπει στον οδοντίατρο να το αφαιρεί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα (εμφυτεύματα δοντιών)

Τα οδοντικά εμφυτεύματα κατασκευάζονται από τιτάνιο ένα υλικό το οποίο έχει αποδειχθεί ότι σχηματίζει δεσμό με το οστό που το περιβάλει. Η βιολογική αυτή διαδικασία ονομάζεται οστεοενσωμάτωση και διαρκεί μερικούς μήνες.

Τα θετικά των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ότι δεν χρειάζεται να τροχιστούν διπλανά δόντια, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα για να αντικατασταθούν ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια. Επίσης, μπορούν να προσφέρουν σταθερότητα σε ολικές οδοντοστοιχίες.

Το αρνητικό είναι το υψηλό τους κόστος. Παρ'όλο που ορισμένοι οδοντίατροι αντιπαρέρχονται την άποψη αυτή λέγοντας ότι αν τα οδοντικά εμφυτεύματα κρατήσουν για 10 και πλέον χρόνια, οι εργασίες που θα γινόταν στο στόμα σας για να αποκαταστήσουν την περιοχή σε αυτό το διάστημα ίσως να κόστιζαν παραπάνω (και ίσως να έχουν δίκαιο), εσείς θα κληθείτε να πληρώσετε άμεσα και όχι σε 10ετείς δόσεις.

Είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα για όλους;

 

Τα εμφυτεύματα δοντιών μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση του οδοντιάτρου να τοποθετήσει οδοντικά εμφυτεύματα.

 

1) Η γενική υγεία του ασθενή. Ασθενείς με προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση και βρίσκονται σε ενδοφλέβια αγωγή, ή ασθενείς με μη ελεγχόμενο διαβήτη τύπου ΙΙ θα πρέπει να μελετούνται διεξοδικά πριν την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να αναφέρετε στον οδοντίατρο σας οποιαδήποτε πάθηση έχετε.

Επίσης ο βρουξισμός ,δηλαδή το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος. Οι μικρομετακινήσεις του οδοντικού εμφυτεύματος μπορούν να αυξήσουν δραστικάτο ποσοστό αποτυχίας του εμφυτεύματος. Ωστόσο, η χρήση νάρθηκα βρουξισμού μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσοστό αυτό.

 

2) Η ποσότητα και η ποιότητα του οστού το οποίο θα δεχθεί το εμφύτευμα είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας για την τοποθέτηση ή μη του οδοντικού εμφυτεύματος.

 

3) Η στοματική υγιεινή. Όπως κάθε εργασία μέσα στο στόμα, έτσι και το οδοντικό εμφύτευμα χρειάζεται από την πλευρά σας σωστή υγιεινή. Αν παραμελείτε το στόμα σας, καπνίζετε μανιωδώς και δεν μπορείτε να κρατήσετε τη στοματική σας υγιεινή σε υψηλό επίπεδο, τότε αυτό μπορεί να αποτρέψει τον οδοντίατρο σας από το να προτείνει την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος ως πλάνο θεραπείας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Όψεις Πορσελάνης

Όψεις Ρητίνης

Σφράγισμα (εμφράξεις)

Απονεύρωση

Λεύκανση των δοντιών

Στεφάνες (Θήκες)

Γέφυρες

Οδοντοστοιχίες

Σοδοβολή

Σιδεράκια

Εξαγωγή

 

Social

 

 

Βρίσκεστε εδώ: DENTAL-BLOG.GR Θεραπείες Οδοντικά εμφυτεύματα